Kotiin paluun valmistelua

 

Voin hyvin kuvitella, miten vaikeaa on vanhan ihmisen hoitaa asioitaan, kun palaa kotiin vaikkapa lonkkaleikkauksesta. Karviainen (Vihdin ja Karkkilan yhteinen sos-ter kuntayhtymä) hoitaa asiat, jos kaikki menee hyvin, mutta loma-aikoina ei aina suju. Kun kotihoidon työnjohtaja on lomalla, ei viesti oikein kulje ja vastuuta otetaan kevyesti. Putiikissa on kotiutustiimi, joka sekin on nyt kesällä vajaa. Tosin kipusisko Riitta on mukava ja osaa suhtautua asiaan, mutta hän on kovin työllistetty.

 

Olemme terkkarin fysioterapian nuoren Marin kanssa kokeilleet liikkumista ja se jotenkin alkaakin sujua ja siinä sivussa pohtineet miten himassa pystyn menemään vessaan. Se on kaikessa avainjuttu, ja sitä hankaloittaa korkea kynnys (ei henkinen vaan rakenteellinen) vessaan. Olen kokeillut miten se 7-8cm kynnys menisi yli kyynärsauvojen varassa, mutta on todettava, että ukon käsivoimat ja muu kyky on aika kamalassa kunnossa. Sitä näköjään rapistuu aika äkkiä, kun normaali hyötyliikunta on jäänyt pois. Mökillä tuli sentään aina jotakin voimalajiakin harjoitettua, lapiotöitä ja klapinhakkuuta ja ok-talossa myös, mutta nyt se kaikki on poissa ja ukko rapistuu. Nyt ei suju edes portaiden nousu tai alastulo keppien varassa, ei vaan bodi riitä.

 

Testasin terkkarissa useampaa laitetta ja nyt näyttää siltä, että otan mukaan Karviaiselta lainaksi sekä kepit että rollaattorin. On todella vaikeaa hahmottaa, miten rolli mahtuisi kääntymään vessassa. Se pitää vaan testata. Mutta jos ei mahdu, tulee ongelma. Yksi versio olisi, että pitäisin kepit vain vessassa, kulkisin rollilla kynnykselle asti ja vaihtaisin apuneuvoa. Mutta edelleen jää ongelmaksi loikata yli kynnyksen. Äsken taas fysio oli juttelemassa ja ratkaisuksi saattaa löytyä kikka, jossa otan avuksi keittiöpallin kynnyksen ylitykseen. Yksi vaikeus tulee sitten sen pallin siirtelyssä, kun eteinen on kovin pieni ja yhdellä jalalla seisten on ulottuvuuskin olematon. Täytyy vaan testata ja kehitellä omaa kropan hallintaa.